I februar 2024 åbnede Plantefonden programmets anden ansøgningsrunde. Der var i alt 101 projekter, som søgte om projektilskud for et samlet beløb på 334 mio. kr. Det viser, at sektoren har en stadigt voksende interesse for Plantefondens arbejde.
På kun sit andet år har Plantefonden slået sine egne rekorder. Ikke bare for antal indkomne ansøgninger, men også med fondens samlede tilsagn, som i 2024 var mere end fordoblet sammenlignet med året forinden. I alt fik 35 nye innovative projekter et samlet tilskud på 122,5 millioner kroner.
Samtidig er der også en tiltagende politisk interesse for at udvikle den plantebaserede fødevaresektor. Der gik nemlig ikke længe efter årets tilsagn blev offentliggjort, før regeringen sammen med bred politisk tilslutning fra Folketinget havde besluttet sig for at øge finansieringen af Plantefonden med yderligere 420 mio. kr. frem mod 2030.
Marie-Louise Boisen Lendal kalder dette en ”blåstempling af Plantefondens arbejde indtil nu.”
Desuden er det med aftalen om Den Grønne Trepart besluttet at gøre Plantefonden permanent. Dette understøtter Plantefondens nyfundne position som et uundværligt led i den danske sektor for plantebaserede fødevarer.
Hent årsberetningen 2024
2024 opgjort i tal
Plantefonden arbejder med tre overordnede strategiske udviklingsområder: efterspørgselsfremme, udbudsfremme og sektorbrobygning.
I årets ansøgningsrunde er det især indsatsen for efterspørgselsfremme, der er prioriteret, hvorfor 57pct. af puljens midler fra 2024-runden er gået til projekter, der arbejder med området efterspørgselsfremme.
Ændrede madvaner kommer dog ikke uden tilgængelighed. Derfor er 31 pct. af puljens midler tildelt projekter, der arbejder med udbrudsfremme, da udbud og efterspørgsel hænger uløseligt sammen. Med dette område har især forøgelse af mængden og kvaliteten af planteprodukter på det danske marked været i fokus.
Endelig er 12 pct. af puljens midler gået til projekter, der arbejder med sektorbrobygning. Det er en markant stigning fra året forinden, hvor dette udviklingsområde ikke var repræsenteret i noget projekt. Udviklingsområdet skal med tiden bidrage til at udvikle en sammenhængende plantefødevaresektor, hvor der er større kendskab, vidensdeling og samarbejde på tværs af aktører i værdikæden.
I 2024 prioriterede bestyrelsen større, flerårige projekter, med involvering af flere parter, der repræsenterer flere forskellige led i værdikæden. Således er 40 pct. af årets projekter samarbejdsprojekter, hvilket er en fremgang på 32 procentpoint sammenlignet med 2023.
I nedenstående graf ses fordelingen af puljens midler sammenlignet med fordelingen i 2023.
Den økologiske målsætning
Udover de tre udviklingsområder, så arbejder Plantefonden med en målsætning om at mindst 50 pct. af fondens midler anvendes til økologiprojekter.
Plantefondens bestyrelse kan med stor glæde meddele, at andelen af økologi udgjorde 56 pct. af de uddelte midler, et samlet beløb på 69,1 mio.kr. Dermed har Plantefonden indfriet den økologiske målsætning om en økologisk, klimavenlig plantefødevaresektor.
Fremtiden for Plantefonden
Danmark går en grønnere tid i møde, og det kan mærkes hos Plantefonden.
Plantefonden har vokseværk. Det afspejles af de ekstra 420 mio. kr., der med aftalen om den grønne trepart blev afsat til Plantefonden frem til 2030, og det afspejles af de 141 ansøgninger, som programmet modtog i 2025, hvor der er søgt om støtte for mere end 750 mio. kr. De rekordmange ansøgninger tegner et billede af, hvordan virksomheder, forskere og ildsjæle arbejder på at styrke den grønne omstilling i vores fødevareproduktion.