Hvad støtter vi?

Handlingsplan

Plantefondens handlingsplan supplerer strategien, og zoomer ind på konkrete indsatsområder og projekttyper, som fonden ønsker at understøtte.

Handlingsplan supplerer strategien

Plantefondens handlingsplan supplerer strategien, og zoomer ind på de konkrete indsatsområder og projekttyper, som fonden ønsker at understøtte år for år.

Bestyrelsen for Plantefonden ønsker med handlingsplanen at understøtte det overordnede formål med fonden: At bidrage til udviklingen af den samlede sektor for plantebaserede fødevarer i Danmark.

Det er bestyrelsens hensigt at bruge handlingsplanen til at signalere, at der i det pågældende år er nogle områder, der prioriteres højere end andre.

Handlingsplanen er altså et værktøj til at målrette fondens midler efter de områder, som bestyrelsen vurderer, har en særlig relevans eller i særlig grad kan drage nytte af fondens udviklingsstøtte.

Handlingsplan 2025

Med Handlingsplan 2025 skærper bestyrelsen Plantefondens fokus på effektskabelse. Overordnet vil bestyrelsen derfor prioritere projekter efter, hvor der kan skabes mest effekt for pengene.

Derfor lancerer Plantefonden i med Handlingsplan 2025 en udbygget effektstyringsmodel, der skal skabe større sammenhæng mellem de enkelte projektaktiviteter og deres bidrag til udviklingen af plantefødevaresektoren.

Se mere om, hvordan Plantefonden vil arbejde med effekt

Således vil bestyrelsen ikke kun have fokus på ét bestemt indsatsområde, men i stedet anlægge et bredt fokus på at støtte ambitiøse projekter, der kan skabe mest effekt for pengene, inden for rammen af Plantefondens strategi.

Foruden effekt vil bestyrelsen i 2025 vægte både lokalt forankrede projekter samt nationale projekter, der ønsker at skabe forandring i hele Danmark, herunder projekter, der indtænker primærleddets produktion af plantebaserede fødevarer.

Hvad angår projekter, der arbejder med at fremme efterspørgsel, ses særligt gerne tiltag, der skaber volumen gennem strukturel forandring – både i professionelle køkkener, gennem samarbejde med detailleddet eller noget tredje.

Hent Plantefondens handlingsplan 2025

Mål for fondens arbejde

Fonden vurderer alle indkomne ansøgninger ud fra to fastlagte minimumskriterier vedr. Plantefondens lovgrundlag, samt udfyldelse i overensstemmelse med ansøgningsmateriale og indkaldelse.

Fonden har derudover tre faglige vurderingskriterier: effekt, relevans og faglig kvalitet, som alle ansøgninger, der kommer i betragtning, vurderes ud fra. Det er derfor vigtigt, at ansøgerne beskriver deres projekter, så det er muligt at vurdere projekterne i forhold til disse kriterier.

Se indkaldelse 2025 for bestyrelsens samlede tildelingskriterier, der offentliggøres på Plantefondens hjemmeside samt tilskudsguiden inden åbning af ansøgningsrunden.

70%

Skal indfri målsætninger

Plantefonden har som målsætning, at mindst 70 pct. af projekterne når deres konkrete projektmål. Målet om 70 pct. skal muliggøre en balance mellem det resultatorienterede og viljen til at tage risici i stræben efter innovation.

Fonden imødekommer altså både den type projekter, hvor sikkerheden for leverancer og dermed resultater er relativt høj, såvel som de projekter, hvor der er større risiko forbundet med projektets leverancer, men hvor innovationsambitionerne til gengæld er højere.

60%

Partnerskabsprojekter

Det tilstræbes at mindst 60 pct. af fondens midler går til partnerskabsprojekter. Det vil sige, at der i det enkelte projekt deltager mindst to selvstændige aktører fra forskellige led i værdikæden.

Dette mål dækker alle projekter på tværs af fondens tre strategiske udviklingsområder, og dermed ikke kun projekter, der konkret har til formål at styrke sektorbrobygning eller værdikædeprojekter i anden forstand.

50%

Økologi

Mindst halvdelen af Plantefondens midler skal ifølge fondens lovgrundlag søges målrettet projekter og aktiviteter, der vedrører økologiske plantebaserede fødevarer.

Med Handlingsplan 2025 tilstræbes det derfor, at mindst 50 pct. af fondens midler vedrører økologi.