Hvad har vi støttet?

Sektorbrobygning

Plantefonden har siden 2023 bidraget til at udvikle en sammenhængende plantefødevaresektor med et stadig større kendskab, vidensdeling og samarbejde på tværs.

Plantefonden støtter sektorbrobygning

Plantefonden har siden 2023 bidraget til at udvikle en sammenhængende plantefødevaresektor med et stadig større kendskab, vidensdeling og samarbejde på tværs.

Den danske plantefødevaresektor er præget af, at der ikke, som i den animalske produktion, er etableret en stærk og sammenhængende værdikæde. Derfor arbejder Plantefonden målrettet på at fremme sektorsammenhængen i sektoren for plantebaserede fødevarer.

Baggrunden for den manglende sammenhæng i værdikæden skyldes blandt andet, at branchen ikke har en lang historie med de deraf følgende slagne veje for produktionen, hvad angår det praktiske eller det regulatoriske. Det betyder, at der stadig er mange usikkerheder forbundet med både produktion og forbrug.

Inden for disse usikre rammer er der samtidig et stort behov for at eksperimentere og lære nyt, for at opnå en viden om, hvad der fungerer bedst i alle led fra råvareproduktion til tallerkenen. Hvad der for eksempel kan se fornuftigt ud på marken, kan måske blive afvist af forbrugeren eller forarbejdningsleddet på grund af smag, pris eller næringsværdi eller andet. Derfor arbejder Plantefonden med:

Usikkerhed, risiko og tillid

For primærproducenterne kan der være stor usikkerhed forbundet ved at skulle omlægge til nye plantefødevarer, der kan kræve andre dyrkningsteknikker end foderplanter, og stiller højere krav til kvalitet og ensartethed.

For både råvareproducenter, industri og afsætningsleddet er der blandt andet behov for en større sikkerhed for, at varerne kan afsættes. Det gælder ikke mindst mindre virksomheder og start-ups, og kan bl.a. opnås ved fordeling af risici.

Enhver form for innovation indebærer risici, men hverken primærproducenten, detailleddet eller andre aktører ønsker at stå alene med de risici og udgifter, som innovationen i plantefødevaresektoren kan indebære. At overkomme eksisterende barrierer kræver mere effektivt samarbejde, og at opbygge tillid på tværs af værdikæden.

Styrkelse af værdikæden

Sektorbrobygning skal altså bidrage til at accelerere nytænkning både i form af konkrete indsatser, og ved at vi udvikler og anvender ny viden. Fordi styrkelse af værdikæden er så grundlæggende for udviklingen af en konkurrencedygtig plantefødevaresektor, står sektorbrobygning helt centralt i Plantefondens virke.

Det betyder, at det generelt ses som en kvalitet og en fordel, at projekter drives af flere parter, der supplerer hinandens kunnen og viden på tværs af flere sektorled, uanset om man arbejder med udbuds- eller efterspørgselsrelaterede tiltag.

Brobygningen er også et relevant parameter, hvad enten projekter relaterer sig direkte eller indirekte til det traditionelle landbrug, moderne dyrkningsformer, gartneri eller akvakultur. Der kan selvfølgelige også være eksempler på projekter med en enkelt projektholder, der giver mening i egen ret, men overvejende lægger Plantefonden vægt på at støtte samarbejde.

Strategi

Se mere om, hvordan vi støtter sektorbrobygning i Plantefondens strategi

Hent Plantefondens strategi

  • Projekteksempel

    PlanteHub 1.0 – sammen er vi klogere

    Projektets formål er at styrke samarbejde og synergier mellem aktører i Danmark, der arbejder med at fremme vidensgrundlaget for et øget udbud af- og efterspørgsel på plantebaserede fødevarer. Det vil projektet gøre gennem netværksaktiviteter, interaktion og indsigtsanalyser, der skal sikre løbende opkvalificering af professionelle aktører inden for branchen, samtidig med at der sikres en større synergi på tværs af projekter og initiativer fra forskellige aktører.

    Hovedansøger

    Dansk Vegetarisk Forening

    Projektpartnere

    Økologisk Landsforening, Landbrug og Fødevarer, Plantebranchen

    Tilsagn

    1.444.901 kr.

  • Projekteksempel

    Lupin and soybean – pioneering new plant-based foods in Denmark [Lupin&SoyFoods]

    Projektets formål er, at etablere dansk dyrkning af lupin og sojabønner med gode ernæringsmæssige egenskaber og lavt klima- og miljøaftryk, til human konsum. Projektet arbejder med en styrkelse af hele værdikæden fra dyrkning, kvalitetsbestemmelse, over processering til salg af lupin og sojabønner som fødevarer. Det vil bl.a. ske gennem optimering af dyrkningen, undersøgelser af processeringsegenskaber samt fastsættelse af klima- og miljøeffekt.

    Hovedansøger

    Aarhus Universitet

    Projektpartnere

    SEGES Innovation P/S, Business Acadamy Aarhus, Aarhus Universitet, DSV Frø Danmark A/S, Rhizo-mic GmbH, Lê Trang ApS, Linser for Livet ApS, FoodTure ApS (Tæmpeh)

    Ttilsagn

    13.916.461 kr.