Fødevaresektoren spiller en vigtig rolle i løsningen af de voksende klima- og miljøudfordringer.
Derfor blev Fonden for Plantebaserede Fødevarer (Plantefonden) etableret som led i den grønne omstilling af dansk landbrug og madforbrug.
Fødevareproduktionen udgør en stor andel af Danmarks klimaaftryk, og ud over at en større andel af plantebaserede fødevarer i produktionen og på vores tallerkener vil bidrage til at reducere danskernes klima- og miljøaftryk, så vil det også være godt for folkesundheden.
I Danmark spiser vi i dag meget mere kød, end vi har gjort tidligere. Vi skal ikke mange generationer tilbage, før danskerne spiste mere planterigt, og det skal vi tilbage til. Nøglen til denne udvikling ligger i, at fødevaresektoren arbejder med smagen, ernæringen og madens kvalitet, så vi får lyst til nye valg og i sidste ende nye vaner.
Opbygningen af et stærkt hjemmemarked for plantefødevarer vil reducere danskernes klimaaftryk men også medvirke til, at danske virksomheder står stærkere på eksportmarkederne.
Hvis den danske plantefødevaresektor skal i førertrøjen internationalt, er der stadig lang vej for en sektor, som på flere områder stadig er i eksperimentfasen. Derfor er Plantefondens formål at bidrage til at udvikle sektoren, så både vi herhjemme og udlandet kan nyde godt af fremtidens danske plantebaserede fødevarer.
Plantefonden kan yde tilskud til vidensoverførsel og informationsaktioner, rådgivning, forskning og udvikling, herunder sortsudvikling, dyrkning og forarbejdning, og til fremstødsforanstaltninger for plantebaserede fødevarer, deltagelse i kvalitetsordninger og lignende.
Plantebaserede fødevarer defineres som alle fødevarer, der er fremstillet af planter samt spiselige svampe, alger og gavnlige mikroorganismer, herunder både uforarbejdede og forarbejdede råvarer og ingredienser evt. i kombination med enzymer og andre ikke-animalske ingredienser, der er egnede til fødevarefremstilling.
Det vil sige alt fra rodfrugter til hele planter, stængler, knopper, blomster, frugter og frø i alle afskygninger samt svampe og gær såvel som tang og alger fra hav og landbaseret brug mv.