Hvad har vi støttet?

Efterspørgselsfremme

Plantefonden har siden 2023 bidraget til at understøtte en mere plantebaseret madkultur og til at gøre danske plantefødevarer til et attraktivt valg i Danmark og udlandet.

Plantefonden støtter efterspørgselsfremme

Plantefonden har siden 2023 bidraget til at understøtte en mere plantebaseret madkultur og til at gøre danske plantefødevarer til et attraktivt valg i Danmark og udlandet.

En stor udfordring for udviklingen af den plantebaserede fødevaresektor er, at efterspørgslen blandt danske forbrugere halter. Derfor arbejder Plantefonden målrettet på at fremme efterspørgslen på plantebaserede fødevarer.

En større produktion af plantebaserede fødevarer er ikke rentabel, hvis efterspørgslen mangler. Vi har travlt, hvis vi skal nå målsætningerne for den grønne omstilling, og selvom der lanceres stadig flere nye planteprodukter, så er efterspørgslen kun svagt stigende.

Hvis vi skal rykke procenter og ikke promiller af befolkningen, kræver det en justering af vores madkultur mod mere plantebaseret mad. Derfor arbejder Plantefonden med:

Smag og kvalitet

Mange produkter lever ikke op til forbrugernes forventning til smag og kvalitet. Det giver skuffede forbrugere, der ikke laver genkøb. Der er desuden et begrænset udbud inden for flere kategorier af plantebaserede fødevarer, og inden for andre er variationen begrænset.

Det handler om måltider, og derfor om mennesker og de oplevelser vi har med vores mad. Derfor skal de gode madoplevelser, pris, tilgængelighed og convenience prioriteres i det arbejde, Plantefonden støtter. I udviklingen af et nyt produkt betyder det, at der skal være fokus på konsistens, kvalitet og smag.

Madadfærd

Også måden, vi omtaler fødevarer på, kan have stor betydning for den udvikling, Plantefonden skal bidrage til. Plantemad skal ikke klinge elitært eller ekskluderende. Det skal bare igen være lige så normalt at spise overvejende plantebaseret mad, som det var tidligere. Taler vi f.eks. om ”erstatninger” og om at ”undvære” om ”klima” og ”ernæring”? Eller siger vi ”tilvalg”, ”planterig” og ”flere lækre, lokale råvarer i vores måltider”?

Plantefonden arbejder for, at danskerne kommer til at sætte det grønne forrest, når der skal handles. Vil vi derhen, skal vi give danskerne mulighed for at opleve plantemad som lækkert, tilgængeligt og til den rette pris, så flere planter bliver et naturligt valg.

Eksport

Formålet med etableringen af Plantefonden rækker desuden ud over Danmarks grænser. Hvis fondens bidrag skal have en reel effekt for de grønne målsætninger og sektorens økonomiske vækst- og arbejdspladspotentiale, skal plantefødevareproduktionen op i en væsentlig større volumen.

I den opskalering kan international salgsfremme være en afgørende katalysator. Derfor skal eksporten tænkes ind, når Plantefonden adresserer udfordringerne på efterspørgselssiden.

Strategi

Se mere om, hvordan vi støtter efterspørgselsfremme i Plantefondens strategi

Hent Plantefondens strategi

  • Projekteksempel

    Plant Powered Sport & Fitness

    Projektets formål er at normalisere plantebaserede måltider inden for sportsverdenen, hvor indtaget af animalske fødevarer typisk er meget højt. Projektet vil derfor udbrede plantebaserede måltider og viden om plantebaseret ernæring til sportshaller, idrætsforbund, stævner og fitnesscentre. Projektet vil inddrage ledelsen de respektive steder med henblik på at udbrede viden og inspiration til trænere, undervisere såvel som det brede segment af sportsudøvere.

    Hovedansøger

    Dansk Vegetarisk Forening

    Tilsagn

    2.143.286 kr.

  • Projekteksempel

    Interaktive bælgfrugts-workshops for 22.000 skoleelever

    Projektets formål er at oplyse, inspirere, motivere og engagere 22.000 skoleelever, så deres viden om- og lyst til at spise plantebaserede fødevarer øges. Konkret vil projektet opnå dette ved at gennemføre 1.000 interaktive workshops for skoleklasser i hele landet. 8.000 af eleverne skal som en del af projektet selv prøve at tilberede en ret med bælgfrugter. Projektet forventer at styrke efterspørgslen på plantebaserede fødevarer på både kort og lang sigt.

    Hovedansøger

    Dansk Vegetarisk Forening

    Tilsagn

    2.946.275 kr.

  • Projekteksempel

    Planteløftet - flere økologiske planter i offentlige og private storkøkkener

    Projektets formål er at øge forbruget af friske, økologiske sæsonplanter i både offentlige og private storkøkkener. Det vil projektet gøre gennem indsats rettet mod private- og offentlige køkkener, der ønsker at øge andelen af plantebaserede fødevarer i madlavningen, og som efterspørger kompetencer, erfaringer, ideer og netværk. Hertil gennem en imagekampagne der synliggør frontløberne, med det mål at skabe en bevægelse i retning af mad med endnu flere sæsonplanter.

    Projektpartnere

    Food Organisation of Denmark, Hotel og restaurantskolen, Kost og Ernæringsforbundet

    Tilsagn

    5.998.743 kr.