Når Plantefonden åbner årets ansøgningsrunde den 14. februar, vil det være med den hidtil største pose penge i Plantefondens historie. I år ventes den samlede pulje at udgøre 212,5 mio. kr.
Med handlingsplanen for 2025 sender bestyrelsen nu et signal om, hvordan puljen vil prioriteret, når årets ansøgninger skal vurderes og tilsagn gives.
Hent Handlingsplan 2025
Overordnet vil bestyrelsen prioritere projekter efter, hvor der kan skabes mest effekt for pengene.
Derfor lancerer Plantefonden i 2025 en udbygget effektstyringsmodel, der skal skabe større sammenhæng mellem de enkelte projektaktiviteter og deres bidrag til udviklingen af plantefødevaresektoren.
Således vil bestyrelsen ikke kun have fokus på ét bestemt indsatsområde, men i stedet anlægge et bredt fokus på at støtte ambitiøse projekter, der kan skabe mest effekt for pengene, inden for rammen af Plantefondens strategi.
Hent Plantefondens flerårige strategi
Foruden effekt vil bestyrelsen i 2025 vægte både lokalt forankrede projekter samt nationale projekter, der ønsker at skabe forandring i hele Danmark, herunder projekter, der indtænker primærleddets produktion af plantebaserede fødevarer.
Hvad angår projekter, der arbejder med at fremme efterspørgsel, ses særligt gerne tiltag, der skaber volumen gennem strukturel forandring – både i professionelle køkkener, gennem samarbejde med detailleddet eller noget tredje.
Barrierer og nye effektmål
Med bestyrelsens skærpede fokus på effektskabelse følger også ændringer til ansøgningsmaterialet. Centralt for den nye effektstyringsmodel er, at projekterne hjælpes til at arbejde bevidst med effektskabelse, både med værktøjer og faglig bistand dedikeret til hvert projekt.
Fra 2025 skal ansøgere forholde sig til effektstyringsmodellen allerede i ansøgningsfasen. Indledningsvis ved at målrette projektet mod mindst et af Plantefondens to nye effektmål. De to effektmål er:
- Reel madadfærdsændring
- Økonomisk vækst i plantefødevaresektoren
Dernæst ved at forholde sig til, hvilke primære barrierer for reel madadfærdsændring eller økonomisk vækst, som projektet vil bidrage til at nedbryde, for at indfri effektmålet.
De primære barrierer er på forhånd defineret af Plantefonden, og dækker over følgende: