Plantefonden giver tilsagn for 122,6 mio. kr.: 35 nye projekter skal styrke sektoren for plantebaserede fødevarer

Publiceret 23-08-2024

Planter skal fylde mere i vores hverdag – både på tallerknerne og i vores måde at tænke mad på. I år er der skruet gevaldigt op for blusset i Plantefonden, der uddeler 122,6 mio. kr. til 35 nye projekter, som bl.a. skal øge kvalitet, tilgængelighed og viden om plantebaseret mad.

Det er ikke kun sommervarmen, der har givet Plantefondens bestyrelse sved på panden. Årets ansøgningsrunde var nemlig spækket med kvalificerede ansøgninger, så det blev en udfordrende opgave for bestyrelsen at beslutte, hvilke projekter der skulle have del i årets pulje.

Efter omhyggelig gennemgang af de i alt 101 ansøgninger, har bestyrelsen udvalgt 35 projekter, der nu har modtaget tilsagn om projekttilskud.

Projekterne spænder bredt, og det er ifølge Plantefondens forperson Marie-Louise Boisen Lendal et bevidst valg:

”At fremme plantebaseret mad kræver forandringer alle steder i værdikæden. Vi skal have forbrugerne til at ændre madvaner. Vi skal have fødevareproducenterne til at producere flere og bedre produkter. Og vi skal have professionelle kokke og madaktører til at fremme mad med planter frem for kød. Derfor uddeler vi midler inden for hele værdikæden”.

Udbud, efterspørgsel og sektorbrobygning skal vokse

De 122,6 mio. kr. skal ikke kun få planterne til at spire. Plantefondens bestyrelse har haft et ønske om at fremme alle Plantefondens tre udviklingsområder: Udbudsfremme, efterspørgselsfremme og sektorbrobygning.

Hvert udviklingsområde indeholder konkrete indsatsområder, som har dannet grundlag for udvælgelsen af de 35 projekter.

”Hvis vi skal spise mere plantebaseret, kræver det et stærkt, bredt udvalg af plantebaserede fødevarer, men også at vi rent faktisk tilvælger de plantebaserede produkter, når vi handler ind. Udbuddet og efterspørgslen på plantebaseret mad har en gensidigt forstærkende effekt, og vi er derfor bedst tjent med at fremme begge dele” fortæller forperson Marie-Louise Boisen Lendal, og fortsætter:

”Hvis plantebaseret mad for alvor skal finde vej til de danske middagsborde, skal mulighederne for lækker og sund plantebaseret mad udvides. Derfor skal kvaliteten og udvalget i supermarkederne øges, og forbrugerne skal have bedre kendskab til planternes potentiale”.

Udover udbud- og efterspørgselsfremme har Plantefondens bestyrelse i år også givet tilsagn til projekter, der fremme sektorbrobygning:

”Sektoren for plantebaseret fødevarer er i rivende udvikling, og det betyder, at der løbende kommer flere aktører på banen. De mange aktører kan drage fordel af hinandens viden, og tværgående samarbejder vil kunne accelerere sektorens fremdrift. Vi har derfor også haft fokus på at støtte projekter, som styrker og fremmer sektoren som helhed”.

Den samlede fordeling af puljen til de tre udviklingsområder fordeler sig med 57% til efterspørgselsfremme, 31% til udbudsfremme og 12% til sektorbrobygning.

Plantefonden modtog i årets ansøgningsrunde over 100 projektansøgninger, og det vidner både om en stærk udvikling i den plantebaserede fødevaresektor såvel som en stor interesse for Plantefonden. Marie-Louise Boisen Lendal ser begejstret tilbage på runden:

”Vi har i år haft fornøjelsen af læse mere end 100 ansøgninger, og vi er meget positive over den store interesse. Det vil jeg på vegne af mig selv og bestyrelsen gerne takke for, og vi glæder os meget til at følge de mange spændende projekter i den kommende tid”.

Du kan læse meget mere om, hvilket projekter der har fået tilsagn i årets ansøgningsrunde i Plantefondens tilsagnskatalog for 2024.

Du finder tilsagnskatalog 2024 her

Nye projekter under Efterspørgselsfremme i 2024

Grøn Madkundskab

Projektets formål er styrke madkundskabslæreres viden om kartofler og bælgfrugter. Projektet vil belyse produkternes kvaliteter både i forhold til bæredygtighed og sundhed, men også de mange kulinariske muligheder. Det skal bidrage til undervisning af høj faglig kvalitet, med kartofler og bælgfrugter i fokus. Projektet vil opnå dét gennem Madkulturens ”Madkamp”, der stiller materiale til et undervisningsforløb til rådighed for madkundskabslærerne.

Hovedansøger

Madkulturen

Forventet tilsagn

520.066 kr.

 

Udvikling af eksport af økologiske planteprodukter til tysk foodservice

Projektets formål er at understøtte udviklingen i retning af flere danskproducerede, økologiske planteprodukter på det tyske foodservicemarked. Det vil projektet gøre gennem en understøttende markedsfremmeindsats som øger trykket på budskabet om flere økologiske planteprodukter, til gavn for potentielle eksportører. På længere sigt er målet at sikre og videreudvikle de danskproducerede, økologiske planteprodukters andel i tysk foodservice – både offentligt og privat.

Hovedansøger

Landbrug & Fødevarer

Forventet tilsagn

665.000 kr.

 

Fortsat markedsudvikling for økologiske planteprodukter til Storbritannien

Projektets formål er at udvikle markedet i Storbritannien for danskproducerede, økologiske, uforarbejdede planteprodukter. Det vil projektet gøre gennem dialog med kommercielle interessenter i detail- og foodservicesektoren samt gennem bearbejdning af myndigheder og organisationer mhp. at øge afsætning og efterspørgsel. Projektet bygger videre på de erfaringer og netværk, der blev etableret i et tilsvarende projekt søgt under Plantefondens ansøgningsrunde i 2023.

Hovedansøger

Landbrug & Fødevarer

Forventet tilsagn

681.500 kr.

 

Fremtidens supermarked

Projektet vil bidrage til at udvide og forbedre detailhandelens udbud af plantebaserede fødevarer. Det vil projektet gøre ved at skabe viden og udvikle metoder til at styrke rådgivningen af detailhandlen. En udfordring i forhold til at vurdere salg af plantebaserede fødevarer er, at der ikke findes en universel opgørelsesmetode. Dermed er det svært at vurdere fremgangen i omsætning på tværs af detailkæderne. Det vil projektet afhjælpe ved at bringe aktørerne sammen om en fælles metode.

Hovedansøger

Dansk Vegetarisk Forening

Forventet tilsagn

995.692 kr.

 

”Uvenner” - en SoMe kampagne, der skal få unge mænd til at spise mere plantebaseret

Projektets formål er at fremme interessen for- og efterspørgslen på plantebaserede fødevarer blandt unge mænd uden for storbyerne. Det vil projektet gøre ved at aftabuisere og af-stigmatisere målgruppens fordomme om plantebaseret kost gennem en humoristisk kampagne på sociale medier. Kampagnen vil både have fokus på fordelene ved at spise mere grønt og samtidig inspirere til retter og smage, der kan laves plantebaseret, som målgruppen kan afspejle sig i.

Hovedansøger

Tænketanken Frej

Projektpartnere

Dummy Entertainment

Forventet tilsagn

1.514.812 kr.

 

Plant Food Festival 2025 i Århus og København

Projektets formål er at øge afsætningen af plantebaserede fødevarer såvel som at styrke befolkningens vidensniveau herom. Det vil ske på Plant Food Festival i København, og som et nyt tiltag i 2025, også i Aarhus. Festivalen skal både øge danskernes bevidsthed om fordelene ved at spise mere plantebaseret såvel som hjælpe med praktiske løsninger til at ændre spisevanerne, samt fremme plantebaserede virksomheders B2B-salg.

Hovedansøger

Dansk Vegetarisk Forening

Forventet tilsagn

1.598.968 kr.

 

DANske produkter i Svenske StorKøkkener (DANSSK)

Projektets formål er at skabe bedre forudsætninger for eksport af danske, plantebaserede produkter til det svenske foodservicemarked. Det vil projektet gøre gennem fælles messedeltagelse med minimum 10 danske planteproducenter på nordens største HoReCa-messe ”Fastfood & Café & Restaurant Expo" i Malmø 2025 samt i Stockholm i 2026. Messedeltagelsen giver øget synlighed til de medvirkende producenter og mulighed for at skabe kontakt til de svenske indkøbere.

Hovedansøger

Plantebranchen – brancheforening for plantebaserede fødevarer

Projektpartnere

Food From Denmark A/S

Forventet tilsagn

1.699.238 kr.

 

Det Grønne Rul: flere grønne hverdagsklassikere i børnefamiliers ’madlavningsrul’

Projektet vil hjælpe børnefamilierne med at tilføje nye, grønnere udgaver af hverdagsklassikerne til deres faste repertoire af hverdagsretter, således at de udskifter 1-2 retter hver 14. dag med en ny grøn ret. Projektet vil invitere børnefamilier med ind i udviklingen, mens projektets slutprodukt skal udbredes gennem Nettos kommunikationskanaler til 1,7 mio. husstande med det mål, at 10.000 børnefamilier afprøver det i praksis.

Hovedansøger

Madkulturen

Projektpartnere

Netto Danmark

Forventet tilsagn

1.743.190 kr.

 

Sundt valg, bæredygtigt liv: Plantebaserede skatte i dit Supermarked (SVBL)

Projektets formål er at fremme udbuddet af danskproducerede plantebaserede produkter i europæisk detailhandel og foodservice ved at etablere et særligt udstillingsområde på PLMA-messen i Amsterdam (Private Label Manufacturers Association). Projektet vil bidrage til at skabe omtale af planteprodukter som et sundt og bæredygtigt valg samt inspirere de europæiske indkøbere til at vælge flere planteprodukter til sortimentet.

Hovedansøger

Food from Denmark

Forventet tilsagn

1.983.620 kr.

 

Grøn køkkenomstilling for kostskoler (GKok)

Projektets formål er at motivere og opkvalificere køkkenfaglige på 60-75 kostskoler til at lave velsmagende, plantebaseret mad gennem et forløb på 16 uger for hver skole. Projektet vil tilbyde de køkkenfaglige håndholdt hjælp i egne omgivelser til at sikre to plantebaserede måltider om ugen. Det vil projektet gøre gennem konkrete ugeplaner, opskrifter, indkøbslister, hjælpevideoer og online rådgivning. Indirekte vil projektet etablere grønnere spisevaner hos eleverne.

Hovedansøger

Undfang

Projektpartnere

Dansk Vegaterisk Forening, Aarstiderne, Køkkenkultur

Forventet tilsagn

2.021.398 kr.

 

Bedre korn i det økologiske plantebaserede køkken og surdejsbagerier (KORNPLAN)

Projektets formål er at øge proteinindhold, kornsmag og kvalitet i økologisk brød og kornprodukter. Det vil projektet gøre ved at udbrede kendskabet til et stort sortiment af gamle sorter og økologiske, forædlede kornsorter, som tilbyder disse kvaliteter. Kendskabet skal særligt udbredes blandt toneangivende surdejsbagerier, der agerer opinionsdannere på brødfronten samt til køkkenprofessionelle i private kantinekæder, der selv bager.

Hovedansøger

Landsorten

Forventet tilsagn

2.111.680 kr.

 

Plant Powered Sport & Fitness

Projektets formål er at normalisere plantebaserede måltider inden for sportsverdenen, hvor indtaget af animalske fødevarer typisk er meget højt. Projektet vil derfor udbrede plantebaserede måltider og viden om plantebaseret ernæring til sportshaller, idrætsforbund, stævner og fitnesscentre. Projektet vil inddrage ledelsen de respektive steder med henblik på at udbrede viden og inspiration til trænere, undervisere såvel som det brede segment af sportsudøvere.

Hovedansøger

Dansk Vegetarisk Forening

Forventet tilsagn

2.143.286 kr.

 

Green Fork Network – Green FN

Projektets formål er at fremme mængden af plantebaserede måltider i de offentlige køkkener. Det vil projektet gøre gennem udvikling af en digital undervisningsplatform målrettet madprofessionelle, i første omgang i Aarhus Kommune. I samarbejde med Aarhus Kommune vil projektet også arbejde på, at løsningen på sigt bliver landsdækkende. Dertil vil projektet styrke fællesskabet mellem køkkenerne, og muligheden for at dele erfaringer.

Hovedansøger

Mikuna ApS

Projektpartnere

Aarhus Kommune

Forventet tilsagn

2.210.760 kr.

 

Optimeret holdbarhed og fødevaresikkerhed af plantebaserede fødevarer – PlantePredict

Projektet vil finde økologiske løsninger til at forlænge holdbarheden af plantebaserede produkter såsom ferske plantefarser og varmebehandlede produkter. De økologiske løsninger, der primært drejer sig om tilsætninger og ingredienser i forarbejdede, plantebaserede produkter, vil være en kombination af naturlige antimikrobielle forbindelser fra planter, plantefermentater eller antimikrobielle mikroorganismer, der skal bidrage med god smag og holdbarhed.

Hovedansøger

Teknologisk Institut

Projektpartnere

PerfectSeason, Hanegal, Dagrofa, Bagger-Sørensen Equity

Forventet tilsagn

2.252.360 kr.

 

Grøn gastronomi med volumen - fokus på HoReCa

Projektet vil fremme anvendelsen af uforarbejdede, økologiske planteråvarer med ingen- eller lav grad af forarbejdning i HoReCa-segmentet (hoteller, restauranter og caféer). Målet er at øge accept, fokus og afsætning af lokalproducerede planteråvarer på menuerne i HoReCa ved at klæde kokkene på til at mestre de grønne retter, skabe inspirerende menuer samt iscenesætte plantebaseret madlavning som det spændende, gastronomiske område.

Hovedansøger

Landbrug & Fødevarer

Forventet tilsagn

2.522.500 kr.

 

Storskala eksport af økologiske plantefødevarer til Asien gennem deltagelse i Foodex Japan 2025-2027 (Japan 2025-27)

Projektets formål er at samle danske virksomheder, der fremstiller forarbejdede danske, økologiske plantefødevarer, om en fællesstand på den førende messe for fødevarer i Asian – Foodex i Japan. Igennem symposier, demonstrationer og smagsprøver skal projektet inspirere de asiatiske indkøbere og kunder til at anvende produkterne, og samtidig videregive viden til asiatiske kunder, der inspirerer og øger efterspørgslen på danskproducerede, forarbejdede planteprodukter.

Hovedansøger

MAA.C ApS

Projektpartnere

Nicolai Bergmann ApS, Efiko, The Organic Crave Company, Organic Plant Protein, Reduced, Raw Culture, Uhhmami, Rømer Vegan, Raa Hygge, Contempehrary, Biosynergy, Chocolate and Love, Svane, Bio Aus Dänemark, Dansk Industri

Forventet tilsagn

2.776.882 kr.

 

Mad på Farten 2.0

Projektets formål er at øge salget at plantebaserede alternativer til forarbejdet kød, der pt. bruges i store mængder på takeaway-markedet. Projektets indsats er særligt målrettet shawarmaforretninger, burger- og grillbarer samt pizzeriaer og andre takeaway-steder. Projektet vil styrke indkøbere, sælgere og andre beslutningstageres viden om det plantebaserede marked og forbrugerpræferencer, bl.a. gennem produktvisninger og smagsprøver ”on location”.

Hovedansøger

Dansk Vegetarisk Forening

Projektpartnere

Plantebranchen

Forventet tilsagn

2.874.724 kr.

 

Interaktive bælgfrugts-workshops for 22.000 skoleelever

Projektets formål er at oplyse, inspirere, motivere og engagere 22.000 skoleelever, så deres viden om- og lyst til at spise plantebaserede fødevarer øges. Konkret vil projektet opnå dette ved at gennemføre 1.000 interaktive workshops for skoleklasser i hele landet. 8.000 af eleverne skal som en del af projektet selv prøve at tilberede en ret med bælgfrugter. Projektet forventer at styrke efterspørgslen på plantebaserede fødevarer på både kort og lang sigt.

Hovedansøger

Dansk Vegetarisk Forening

Forventet tilsagn

2.946.275 kr.

 

Grøntsagsmagi. Kreative forløb i daginstitutioner, der fremmer børns smagspræferencer for grøntsager og udvider institutionens madkultur i en grønnere retning

Projektets formål er at introducere børn i daginstitutioner for kreative grøntsagsbaserede aktiviteter. Projektets aktiviteter skal udvide børns smagspræferencer samtidig med, at institutionernes madkultur skal skubbes i en mere grøntsagsfokuseret retning. Målet nås bl.a. gennem udvikling og afprøvning af kreative, pædagogiske aktiviteter centeret omkring grøntsager, samt implementering af resultaterne i uddannelsen af fremtidens pædagoger.

Hovedansøger

Professionshøjskolen Absalon

Projektpartnere

Godis Grønt APS, Nørrebros Børnehave, Børnehuset Marievang, Dagtilbud Ragnskoven

Forventet tilsagn

3.472.511 kr.

 

Planteløftet - flere økologiske planter i offentlige og private storkøkkener

Projektets formål er at øge forbruget af friske, økologiske sæsonplanter i både offentlige og private storkøkkener. Det vil projektet gøre gennem indsats rettet mod private- og offentlige køkkener, der ønsker at øge andelen af plantebaserede fødevarer i madlavningen, og som efterspørger kompetencer, erfaringer, ideer og netværk. Hertil gennem en imagekampagne der synliggør frontløberne, med det mål at skabe en bevægelse i retning af mad med endnu flere sæsonplanter.

Hovedansøger

Food Organisation of Denmark

Projektpartnere

Hotel og restaurantskolen, Kost og Ernæringsforbundet

Forventet tilsagn

5.998.743 kr.

 

Danske plantebaserede økologiske råvarer til foodservicesektoren i Tyskland, Østrig og Schweiz (D&D)

Projektet skal bidrage til at øge efterspørgslen på danske, økologiske plantefødevarer i professionelle køkkener i Tyskland, Østrig og Schweiz. Gennem vidensdeling, uddannelse og samarbejde på tværs af værdikæden og helt ind i køkkenerne, vil projektet, med udgangspunkt i den danske model for økologi, på kort sigt bidrage til at kortlægge gevinsterne ved at indføre en mere plantebaseret kost i offentlige og private køkkener.

Hovedansøger

Økologisk Landsforening

Projektpartnere

Bio Aus Dänemark

Forventet tilsagn

7.340.588 kr.

 

Effekten af blåbær- og havreindtag på lipidprofil, inflammation og exercisekapacitet hos patienter med type 2 diabetes eller akut myokardieinfarkt (BIODiaMI)

Projektet undersøger de sundhedsmæssige fordele ved indtag af blåbær og havre hos personer med type-2-diabetes (T2D). T2D kan medføre alvorlige komplikationer, men undersøgelser peger på, at bioaktive stoffer i eksempelvis blåbær og havre kan have visse sundhedsfremmende effekter. Begge planter er klimavenlige og tilgængelige lokalt i Danmark. Dermed har afgrøderne potentiale til at bidrage til en bæredygtig løsning på stigende sundhedsomkostninger.

Hovedansøger

Aarhus Universitet

Forventet tilsagn

7.662.320 kr.

 

PLATE - The Effect of Plant-Based Diet on Disease Activity in Patients with Rheumatoid Arthritis

Projektets formål er at undersøge, hvordan effekten af en 16-ugers periode med plantebaseret kost påvirker sygdomsaktivitet hos patienter med leddegigt. Dermed vil projektet undersøge, om en forholdsvis sårbar gruppe kan integrere plantebaseret kost og opnå sundhedsfordele, uden at kroppens ernærings- og sundhedsmæssige balance kompromitteres. Projektets viden kan danne grundlag for fremtidige anbefalinger til patienter med leddegigt.

Hovedansøger

Bispebjerg og Frederiksberg Universitetshospital - Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse

Projektpartnere

Rigshospitalet, Glostrup Hospital

Forventet tilsagn

11.843.648 kr.

 

Nye projekter under Udbudsfremme i 2024

Mere umami med bælgfrugter (UMAMI-BÆLG)

Projektets formål er at øge udbuddet af plantebaserede fødevareingredienser med optimeret smag. Umamamia har allerede fundet en metode til at frigive umami fra ingridærter, men ønsker at videreudvikle metoden til også at kunne bruges på andre bælgfrugter. Projektet har lagt fokus på bælgfrugtinitiativet mellem Meyers og Danske Bælgfrugtavlere, der har igangsat et arbejde for at genopdage dyrkningen af gamle danske sorter.

Hovedansøger

Umamamia ApS

Forventet tilsagn

448.695 kr.

 

Nu’ det tid til Tempeh i Detail (NuTiD)

Projektets formål er at udbrede tilgængeligheden og anvendelsen af nordisk tempeh blandt private forbrugere gennem målrettede produkter og kommunikation. Konkret vil projektet resultere i minimum tre produkter af økologisk tempeh i dansk detailhandel, som er udviklet og præsenteret på en sådan måde, at de vinder bred popularitet. Ved hjælp af designtænkning i produktudvikling og kommunikation vil projektet friste forbrugerne til det grønne valg.

Hovedansøger

CONTEMPEHRARY ApS

Forventet tilsagn

582.750 kr.

 

Plantefermentater for bedre holdbarhed og fødevaresikkerhed af salater og gryderetter – PlanteFerm

Projektets formål er at øge brugen af fermenterede sidestrømme fra produktionen af svampe og grøntsager, som indeholder naturlige antimikrobielle komponenter, til at forbedre holdbarhed og fødevaresikkerhed i økologiske og konventionelle produkter. Projektets aktiviteter skal bl.a. udmunde i en rapport, der dokumenterer forlænget holdbarhed af ready-to-eat salater samt som dokumenterer forlænget holdbarhed i gryderetter ved brug af plantefermentater.

Hovedansøger

Teknologisk Institut

Projektpartnere

Tvedemose Ingredients

Forventet tilsagn

1.372.942 kr.

 

Smagen af danske, økologiske bælgfrugter

Projektets formål er at løfte hele værdikæden – fra dyrkning til servering – på et faktabaseret grundlag, så de køkkenprofessionelles kendskab til- og anvendelse af danskproducerede, velsmagende, økologiske bælgfrugter øges. I projektet indgår dyrkning af økologiske bælgfrugter, som stilles til rådighed for professionelle til afprøvning og evaluering. Projektet vil give landbrugere og professionelle bedre viden og incitament til at producere råvarer og planterige måltider. 

Hovedansøger

Innovationscenter for Økologisk Landbrug P/S

Projektpartnere

Økologisk Landsforening

Forventet tilsagn

1.437.314 kr.

 

Grønne proteiner til fremtidens landmænd

Projektets formål er at skabe øget interesse og skærpede kompetencer, blandt fremtidens landbrugere, til at producere proteinafgrøder til human konsum. Derigennem skal projektet bidrage til at øge mængden og kvaliteten af danske proteinafgrøder og hermed styrke udbuddet af plantebaserede fødevarer på lang sigt. Det vil projektet bl.a. gøre ved at styrke undervisningen på landbrugsskolerne, samt øge andelen af proteinafgrøder i kantinerne.

Hovedansøger

Danske Landbrugsskoler

Projektpartnere

EUC Nordvest, Tænketanken Frej

Forventet tilsagn

1.836.799 kr.

 

Rapeseeds: a local source for a new generation of food products

Projektets formål er at vise, at rapsfrø-proteinet kan anvendes til at skabe plantebaserede fødevarer af høj kvalitet. Dermed vil projektet forsøge at udvide rapsfrøets anvendelsesmuligheder og levere den viden til producenter af fødevareingredienser. De konkrete produkter, som projektets aktiviteter adresserer, kan være plantebaserede drikkevarer, oste eller alternativer til andre produkter baseret på animalsk protein.

Hovedansøger

Aarhus Universitet

Forventet tilsagn

2.322.874 kr.

 

Lupiner – de nye bælgfrugter i klassen

Projektets formål er at bringe lupiner med på paletten af danske bælgfrugter i danske køkkener og som ingrediens i fødevareproduktionen. Lupin er en sund fødevare, som dog også indeholder problematiske, kemiske forbindelser som alkaloider og allergener. Derfor vil projektet afdække lupinernes fordele og ulemper til bunds, så de kan inddrages i kosten på et trygt grundlag. På dyrkningssiden skal lupiner bidrage til diversitet i dyrkningen af danske økologiske bælgfrugter.

Hovedansøger

Innovationscenter for økologisk landbrug P/S

Projektpartnere

Nordic Seed A/S, København Universitet, Good Food to Go

Forventet tilsagn

4.913.904 kr.

 

Craveable Fungi Futures

Projektets formål er at udvikle en række nye plantebaserede kødtyper med basis i en dybere forståelse af danske råvarers egenskaber såvel som fermenteringsprocessen. Projektet vil udvikle en database over lokale råvarer, der anvendes til at opbygge en platform af svampefermenter. Hertil udvikles en prototype med smag-, udseende og tekstur som kylling. Projektets indsats skal bidrage til at overvinde forbrugerens forbehold mod at vælge plantebaserede alternativer.

Hovedansøger

MATR Foods

Projektpartnere

Danmarks Tekniske Universitet, Københavns Universitet

Forventet tilsagn

6.032.521 kr.

 

Udviklingsforløb for producenter af plantebaserede fødevarer – planteVÆKST

Projektets formål er at hjælpe små- og mellemstore producenter af plantebaserede produkter, gennem hele udviklingsprocessen, til at komme i mål med fuldskalaproduktion. Det vil projektet gøre ved at give deltagende SMV´er et skræddersyet udviklingsforløb med fokus på de områder, hvor den enkelte virksomhed har behov for support – f.eks. udvikling af produktion, optimering af smag, emballering eller test af produktets salgbarhed og forbrugeraccept.

Hovedansøger

Teknologisk Institut

Forventet tilsagn

8.580.111 kr.

 

COllectively TRANSITIONing the agriculture and food system (COTRANSITION)

Projektets formål er at understøtte regionernes rolle som lokale ledere i omstillingen af landbrugs- og fødevaresektoren. For at kunne tage lederskab for det samarbejde, der er nødvendigt på tværs af værdikæden, samt kunne sætte en tilstrækkelig ambitiøs retning, har lokale myndigheder bl.a. brug for værktøjer til at konkretisere en samlet vision for en mere plantebaseret landbrugssektor.

Hovedansøger

Københavns Universitet

Forventet tilsagn

10.177.567 kr.

 

Nye projekter under Sektorbrobygning i 2024

PlanteHub 1.0 – sammen er vi klogere

Projektets formål er at styrke samarbejde og synergier mellem aktører i Danmark, der arbejder med at fremme vidensgrundlaget for et øget udbud af- og efterspørgsel på plantebaserede fødevarer. Det vil projektet gøre gennem netværksaktiviteter, interaktion og indsigtsanalyser, der skal sikre løbende opkvalificering af professionelle aktører inden for branchen, samtidig med at der sikres en større synergi på tværs af projekter og initiativer fra forskellige aktører.

Hovedansøger

Dansk Vegetarisk Forening

Projektpartnere

Økologisk Landsforening, Landbrug og Fødevarer, Plantebranchen

Forventet tilsagn

1.444.901 kr.

 

Lupin and soybean – pioneering new plant-based foods in Denmark [Lupin&SoyFoods]

Projektets formål er, at etablere dansk dyrkning af lupin og sojabønner med gode ernæringsmæssige egenskaber og lavt klima- og miljøaftryk, til human konsum. Projektet arbejder med en styrkelse af hele værdikæden fra dyrkning, kvalitetsbestemmelse, over processering til salg af lupin og sojabønner som fødevarer. Det vil bl.a. ske gennem optimering af dyrkningen, undersøgelser af processeringsegenskaber samt fastsættelse af klima- og miljøeffekt.

Hovedansøger

Aarhus Universitet

Projektpartnere

SEGES Innovation P/S, Business Acadamy Aarhus, Aarhus Universitet, DSV Frø Danmark A/S, Rhizo-mic GmbH, Lê Trang ApS, Linser for Livet ApS, FoodTure ApS (Tæmpeh)

Forventet tilsagn

13.916.461 kr.

Abonnér

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få de seneste nyheder tilsendt direkte i din indbakke

Tilmeld nyhedsbrev