Lupiner – de nye bælgfrugter i klassen

2024

Lupiner i køkkener og fødevarer bringer diversitet ind den grønne omstilling. Lupin har en unik sammensætning, høj ernæringsværdi og er en lækker spise.

De vigtige barrierer for danske økologiske lupiner er alkaloider og allergener. Københavns Universitet bidrager i projektet med viden om betydning af alkaloider og allergener samt sundheds- og ernæringsværdi, herunder proteinnedbrydelighed.

Udvælgelse af sorter med lavt alkaloidindhold sker gennem sortsscreening hos Nordic Seed og i Økologiske Landsforsøg. Dyrkningsomfang og efterspørgsel efter lupiner kortlægges og potentialet for anvendelse af allerede dyrkede lupiner med lavt alkaloidindhold moniteres.

Lupinerne i køkkenet udforskes af Good Food to Go gennem viden fra andre lande, test i køkkenet og udvikling af vejledninger og opskrifter. Udviklingen sker med indspil fra andre lupinentusiaster og viden udbredes gennem workshops til de offentlige køkkener.

Projektets resultater giver tryghed for at anvende lupiner som fødevare.

Abonnér

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få de seneste nyheder tilsendt direkte i din indbakke

Tilmeld nyhedsbrev

Fakta om projektet

Projekttitel

Lupiner – de nye bælgfrugter i klassen

Projektdeltagere

Innovationscenter for Økologisk Landbrug P/S, Nordic Seed A/S, Københavns Universitet, Good Food to Go

Projektperiode

Januar 2025 til december 2027

Bevilget beløb

4.913.903,54 kroner

Indsatsområde

Projektet vil øge mængden og kvaliteten af de planteprodukter, der kommer på markedet