TANGO – Tang på tallerkenen i offentlige køkkener

2023

Projektet vil undersøge, hvordan man kan indfase mere tang på menuen i offentlige køkkener. Projektet undersøger bl.a. muligheder, barrierer og potentialer, og dykker ned i, hvad der skal til for, at man ændrer adfærd i køkkenerne. Det gør projektet gennem en bred indsats, hvor man fokuserer på værktøjer lige fra ernæringsmæssig viden, over opskrifter og inspiration til det helt lavpraktiske i, hvordan råvaren tilbederes og rent logistisk anskaffes

Tangens fordele som plantebaseret fødevare spænder over ernæring, miljø og klima.

Den er blandt andet rig på essentielle aminosyrer og langkædede flerumættede omega-3 fedtsyrer (DTU 2023). Tang lægger ikke beslag på terrestrisk areal ved dyrkning og fjerner næringsstoffer fra havet samt CO2 ved høst. Det kan have afgørende betydning i en tid, hvor behovet for bæredygtige fødevarekilder er stort. Selvom vi i de offentlige køkkener gradvist indfører flere plantebaserede madvalg, herunder bælgfrugter, har tang endnu ikke modtaget den samme grad af opmærksomhed. Det afspejler en mulighed for at udforske og udnytte potentialet af tang som en ernæringsrig og bæredygtig ingrediens i vores offentlige måltider.

Dansk Tang er en pioner inden for dette felt i Danmark og leverer i øjeblikket primært til restauranter og detail. Omend der er en voksende interesse for plantebaserede fødevarer, er samarbejdet og forretningsmodellen med offentlige køkkener stadig umodent og i en opstartsfase, hvilket projektet vil søge at bedre. I projektkredsen har vi eksperter, Norion, der med succes har gennemført et tilsvarende projekt om øget anvendelse af bæredygtig fisk i de offentlige køkkener.

Abonnér

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få de seneste nyheder tilsendt direkte i din indbakke

Tilmeld nyhedsbrev

Fakta om projektet

Projekttitel

TANGO – Tang på tallerkenen i offentlige køkkener

Projektdeltagere

Bispebjerg Hospitals køkken, De Gamles By, Odsherred Food ApS

Projektperiode

Januar 2024 til Juli 2025

Bevilget beløb

2.082.780,00 kr.

Indsatsområde

Projektet vil øge andelen af plantebaseret mad i offentlige og private storkøkkener og foodservices.