Plantefonden gør status for 2023: 36 projekter fik tilsagn for 57,7 mio. kr.

Publiceret 13-12-2024

Fonden for Plantebaserede Fødevarer kan nu endelig sætte punktum for det første driftsår med en årsberetning for 2023. I 2023 gav Plantefonden tilsagn til 36 projekter for et samlet beløb på 57,7 mio. kr. Forperson for Plantefonden, Marie-Louise Bojsen Lendal, kalder det ”et historisk år for fødevaresektoren”

I februar måned 2023 vedtog et enigt Folketing loven for Fonden for Plantebaserede Fødevarer, der i selvsamme år blev omsat til en aktiv tilskudsordning – klar til at understøtte udviklingen af den plantebaserede fødevaresektor i Danmark.

Dermed blev 2023 et historisk år for fødevaresektoren i Danmark, som Plantefondens forperson, Marie-Louise Boisen Lendal, indleder årsberetning for 2023 med at skrive.

Allerede ved åbningen af Plantefondens første ansøgningsrunde stod det klart, at interessen for at søge tilskud til plantebaserede fødevareprojekter var stor. På lidt over en måned tilmeldte over 450 personer sig Plantefondens ansøger-webinar, mens Plantefondens første indkaldelse resulterede i ikke mindre end 97 ansøgninger ved ansøgningsfristens udløb.

”Bestyrelsen er gået stolt til opgaven med at uddele offentlige midler med det formål at bidrage til udviklingen af den plantebaserede fødevaresektor” fortæller forperson Marie-Louise Boisen Lendal og fortsætter:

”I forventning om, at mange ville søge fonden om midler, prioriterede vi tilsagn til mindre projekter, så flest mulige aktører kunne komme i gang og blive en del af forandringen”.

Bestyrelsens prioritering resulterede i, at hele 36 projekter fik tilsagn om projekttilskud for i alt 57,7 mio. kr.

Hent Årsberetning 2023

Et historisk år for fødevaresektoren

Formålet for Fonden for Plantebaserede Fødevarer er at udvikle plantefødevaresektoren, og medvirke til at sikre en større andel af plantebaserede fødevarer på danskernes tallerkener.

”Plantefonden er den første statsfinansierede tilskudsordning i Danmark – og så vidt vi ved også den første i verden – der udelukkende har fokus på plantebaserede fødevarer. Jeg håber på, at vi om 10 år ser tilbage på Plantefonden, som en katalysator, der blev startskuddet til en bred national omstilling af vores fødevareforbrug og produktion. I lyset af den grønne trepart, der netop har stadfæstet Plantefonden som en permanent ordning, og samtidig boostet finansieringen med over 400 mio. kr. frem mod 2030, er der meget som tyder på, at dét er ved at ske” fortæller Marie-Louise Boisen Lendal.

En væsentlig udfordring for udviklingen af den plantebaserede fødevaresektor er, at efterspørgslen blandt danske forbrugere halter. Bestyrelsen havde derfor, i Plantefondens første ansøgningsrunde, fokus på at give støtte til projekter, der arbejder med at fremme efterspørgslen på plantebaserede fødevarer hos forbrugerne.

Dét fokusområde afspejles tydeligt i årets projektportefølje, idet 86% af projekterne, der fik tilsagn i 2023, arbejder med efterspørgselsfremme.

Foruden de 57,7 mio. kr., der blev uddelt via Plantefondens ansøgningsrunde, blev yderligere 25 mio. kr. af fondens midler udmøntet gennem Fonden for Økologisk Landbrug, imens de sidste byggesten i Plantefonden blev lagt.

Afrapportering på målsætninger

Plantefonden har i 2023 opereret med tre overordnede målsætninger, som årsberetningen afrapporterer på:

Økologi

Idet mindst halvdelen af fondens midler ifølge fondens lovgrundlag skal søges målrettet projekter, der vedrører økologiske plantebaserede fødevarer, tilstræbtes det med handlingsplan 2023 at mindst 50 pct. af fondens midler anvendes til økologiprojekter.

I 2023 udgjorde andelen af økologi 58% af de uddelte midler, hvormed bestyrelsen med tilfredshed kan konstatere, at Plantefonden har indfriet den økologiske målsætning.

Partnerskabsprojekter

Mindst 60 pct. af fondens midler skal gå til partnerskabsprojekter. Det vil sige, at der i det enkelte projekt deltager mindst to selvstændige aktører fra forskellige led i værdikæden.

8 procent af Plantefondens projekter i 2023 var partnerskabsprojekter. Dermed kan bestyrelsen konstatere, at målsætningen ikke tilnærmelsesvis er indfriet. En medvirkende årsag til den lave målopfyldelse skal dog ses i relation til ansøgningsporteføljen, der generelt manglede partnerskabsprojekter.

Det skal understreges, at en betydelig andel af projekterne, som har fået tilsagn i 2023, består af flere projektpartnere, dog ikke i form af ”to selvstændige aktører fra forskellige led i værdikæden, som er den definition af Partnerskabsprojekter, ordningen måler på.

Projektmål

Plantefonden har som målsætning, at mindst 70 pct. af projekterne når deres konkrete projektmål. Målet om 70 pct. skal muliggøre en balance mellem det resultatorienterede og viljen til at tage risici i stræben efter innovation.

Da størstedelen af projekterne, der fik tilsagn i 2023, ikke er afsluttet, kan Plantefonden endnu ikke afrapportere på målsætningen.

Abonnér

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få de seneste nyheder tilsendt direkte i din indbakke

Tilmeld nyhedsbrev